امیرحسین مقصودلو (زادهٔ ۳۰ شهریور ۱۳۶۶) که با نام حرفهای امیر تتلو شناخته میشود، خواننده و ترانهنویس ایرانی است که در ژانر رپ، پاپ و آراندبی فعالیت میکند. او از نخستین خوانندگان ژانر آراندبی در ایران است که به شکل زیرزمینی کار کرده و به شهرت رسیدهاست.
تتلو در میانه دههٔ ۱۳۸۰ به دبی سفر کرد و پس از مدتی به ایران بازگشت. او نخستین آلبوم رسمی خود به نام زیر همکف را در سال ۱۳۹۰ بدون گرفتن مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر کرد. او سه بار توسط پلیس بازداشت شدهاست. نخستین بازداشت تتلو در سال ۱۳۹۲ توسط پلیس امنیت اخلاقی بود و پس از آن در سال ۱۳۹۵ به اتهام «تشویش اذهان عمومی و اشاعه فساد و فحشا» به مدت بیش از دو ماه در بازداشت موقت بهسر برد. تتلو در سال ۱۳۹۷ به استانبول رفت و نخستین کنسرت خود را همان سال در تفلیس، گرجستان برگزار کرد.[۹] تتلو بهمن ۱۳۹۸ در ترکیه به علت آنچه «نقض مقررات ویزا» عنوان شد، برای یک هفته بازداشت بود.
در کنار کارهای هنری، رفتارها و گرایش سیاسی تتلو در دورههای گوناگون، مایهٔ مجادلات فراوانی شدهاست. دیدگاههای او دربارهٔ موضوعهای گوناگونی از جمله سوگواری محرم، قربانی کردن حیوانات، حجاب و هواداری وی از برخی مقامات جمهوری اسلامی در کنار اتهاماتی مانند «توهین و دعوت به ضرب و شتم زنان» و «دعوت از کودکان زیر سن قانونی برای رابطهٔ جنسی»؛ همگی باعث شکلگیری نقدهایی از سوی منتقدان شدهاست. او از چهرههای خبرساز و پرهوادار شبکههای اجتماعی در ایران است. حساب کاربری تتلو در اینستاگرام، به دلیل زیر پا گذاشتن قوانین این سرویس، دو بار بستهشدهاست؛ یک بار در سال ۱۳۹۷ و بار دیگر در سال ۱۳۹۹. بنابر اعلام بیبیسی فارسی، اینستاگرام در بار دوم اعلام کرد که تتلو دیگر اجازهٔ فعالیت در این سرویس را ندارد.
تتلو در سیاست نیز از افراد مختلفی پشتیبانی کردهاست. او نخست از میرحسین موسوی پشتیبانی کرد و در انتخابات ۱۳۹۶ جمهوری اسلامی ایران، ابتدا از محمدباقر قالیباف و پس از انصراف او، از سید ابراهیم رئیسی، پشتیبانی کرد. او از چهرههای خبرساز و پرهوادار شبکههای اجتماعی پربازدید در ایران بودهاست. حساب کاربری تتلو در اینستاگرام، به دلیل زیر پا گذاشتن قوانین این سرویس، تاکنون دو بار بسته شدهاست. مخاطبان او عموماً دهه هشتادیها هستند.
امیر تتلو در تاریخ ۳۰ شهریور ۱۳۶۶ در محله مجیدیه تهران با اصالتی آذری و در یک خانوادهٔ ۵ نفره زاده شد. مدتی به خاطر شغل پدرش در رشت زندگی کردند و امیر با توجه به وضع مالی خانوادهاش، از نوجوانی کارگری کردهاست. او دو خواهر بزرگتر از خود نیز دارد. امیر تتلو مدتی در کارگاه نجاری و گاهی نیز در یک سوپرمارکت شاگرد بود. تحصیلات امیر تتلو، دیپلم ریاضی است.
امیر تتلو در میانههای دههٔ ۱۳۸۰ به دبی سفر کرد و پس از مدتی به ایران بازگشت. او در سال ۱۳۸۲ آغاز به کار کرد و با وبلاگی که دوست او ایجاد کرده بود به انتشار اثرهایش پرداخت. در سال ۱۳۹۰، تتلو نخستین آلبومش را با نام زیر همکف منتشر کرد که حاوی ۹ ترانه بود. او همچنین آلبوم تتلیتی را در سال ۱۳۹۲ ارائه کرد که حاوی ۱۵ ترانه بود.
امیر تتلو تاکنون چندینبار با اتهامهای گوناگون بازداشت و پس از مدتی آزاد شدهاست. اولین بار پس از بازگشت تتلو به ایران در سال ۱۳۸۷ خبر بازداشت او با عنوان بازداشت «خواننده معروف و مبتذل خوان رپ» منتشر شد.
وی در ۱۲ آذر سال ۱۳۹۲ بازداشت شد.
پس از چند روز، حسین تهی خوانندهٔ رپ و دوست تتلو در گفتوگو با رادیو فردا با انتقاد از «عملکرد خودسرانهٔ نهادهای امنیتی و انتظامی در ایران» و «فشار آنها به هنرمندان رپ»، از آزادی دوست خود خبر داد و اعلام کرد امیر تتلو با گرو گذاشتن وثیقه آزاد شدهاست. چندی بعد، اخبار مبنی بر انتشار ندامتنامهای از او و تلاشش برای کسب مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شد.
در سال ۱۳۹۳ تتلو ترانهٔ «منم یکی از اون یازده تام» را در حمایت از تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی فوتبال ۲۰۱۴ برزیل خواند. این آهنگ تمی غمگین دارد و در آهنگ و نماهنگ تولید شده برای آن، از زمین خاکی، بدبختی و توپ پلاستیکی یاد شدهاست. او بعد از این ترانه اعلام کرد که پس از انتشار آهنگ «مردمان بی عشق» از موسیقی خداحافظی میکند و میخواهد فوتبالیست شود. در راستای همین موضوع، امیر تتلو در روز ۲۲ مهرماه ۱۳۹۳ بهطور سرزده به تمرین تیم پرسپولیس رفت و اعلام کرد میخواهد جای علی کریمی را در این تیم بگیرد. طبق نوشتههای مطبوعات در روزهای بعد اعلام شد امیر تتلو در همان روز توسط حمید درخشان سرمربی وقت پرسپولیس از تمرین این تیم اخراج شدهاست. خوردبین سرپرست تیم پرسپولیس نیز بیان کرد که محترمانه از امیر تتلو خواستهاست که از آنجا برود. بعد از این حواشی امیر تتلو در صفحه فیسبوک خودش اعلام کرد نمیخواهد برای پرسپولیس حاشیهسازی کند و قصد دارد فوتبال را در تیم راهآهن آغاز کند. چند روز پس از این سخنان، امید گلمکانی معاون رسانهای باشگاه راهآهن در واکنش به خبر تمایل تتلو برای حضور در تمرینات این تیم اعلام کرد: «با توجه به اینکه از ابتدای لیگ چهاردهم بنای باشگاه راهآهن بر مبنای آن قرار گرفته که تمرینات تیم به دور از هرگونه هیاهوی رسانهای برگزار شود تا کادرفنی و بازیکنان تمام تمرکز خود را بر روی مسائل فنی قرار داده و مطرح شدن مسائل حاشیهای به ویژه خارج از فوتبال، تمرکز تیم را برهم نزند، ضمن ادای احترام به اظهارنظرهای مختلف در این زمینه، با عرض عذرخواهی، از حضور افراد متفرقه در جریان تمرینات تیم راهآهن، ممانعت خواهد شد.»
در سال ۱۳۹۴ حین مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ در وین در ژوئیهٔ ۲۰۱۵، ترانه «انرژی هستهای» با موضوع انرژی هستهای از تتلو منتشر شد. در ویدئوی این ترانه، تتلو بر عرشهٔ یک ناو نظامی ایرانی متن «خلیج مسلح فارس حق مسلم ماست» را خواند. این ترانه که با کمک نیروهای مسلح ایران ساخته شده، بهعنوان پیام ارتش ایران به توافق هستهای قلمداد شد. این ترانه در زمان انتشار رتبهٔ اول جستجوی گوگل در ایران را به خود اختصاص داد و در رسانههای داخل و خارج از کشور بازتاب یافت. انتشار این ترانه باعث بروز انتقاداتی از تتلو شد و وی را با محمدرضا شجریان که ترانهٔ «تفنگت را زمین بگذار» را در حمایت از معترضان انتخابات سال ۱۳۸۸ ساخته بود مقایسه کردند. تتلو در پاسخ، با ارسال مطلبی در رسانههای مجازی از هوادارانش خواست «بغبغو» کنند که با پاسخ آنان مواجه شد.
تتلو ۱۵ مهر ۱۳۹۴ در موزه صلح تهران حضور یافت و از سوی مجروحان و جانبازان شیمیایی و قطع نخاع ایران برای ساخت کلیپ «شهدا» تجلیل شد و به عنوان سفیر صلح این موزه معرفی شد.
او سال بعد در ۲ شهریور ۱۳۹۵ دوباره بازداشت شد درحالی که در چند روز قبل از آن وی به دادسرا احضار شده بود. بنابر اعلام رسانهها او در۳ شهریور توسط نیروهای لباس شخصی بازداشت شد. برخی از خبرگزاریها گفتند دلیل این بازداشت، توهین به قاضی پروندهاش بوده در حالی که برخی دیگر گزارش دادند که تتلو به اتهام «ترویج فساد و فحشا» بازداشت شدهاست. خبرگزاری فارس با اعلام خبر بازداشت وی نوشت: «یک خواننده به دلیل توهین به بازپرس پروندهاش بازداشت شد. امیرحسین. م به دلیل توهین به قاضی بیژن قاسمزاده، بازپرس پروندهاش بازداشت شدهاست. او قبلاً با تشکیل پرونده قضایی از سوی دادسرا احضار شد. او کلیپ صوتی توهینهایی را به بازپرس خود وارد کرده و به همین دلیل عصر روز گذشته بازداشت شدهاست.» در ۳ آبان ۱۳۹۵ تتلو با انتشار عکسی در صفحهٔ شخصی اینستاگرامش خبر داد پس از پس از ۶۲ روز بازداشت به قید وثیقه آزاد شدهاست. در همین حال ۵ آبان ۱۳۹۵ نامهای از بیژن قاسمزاده، بازپرس دادسرای فرهنگ و رسانه و شاکی خصوصی تتلو منتشر شد که وی، در آن نامه از شکایت خود علیه تتلو گذشته و رضایت خود از این خواننده را اعلام کرده بود.[۵۴] پس از چندی عباس جعفری دولتآبادی، دادستان تهران، در ۱۵ آبان ۱۳۹۵ گفت: «یک خوانندهٔ زیرزمینی در ایران به مجازات شلاق و حبس محکوم شدهاست و به موجب حکم صادره از محاکم تهران، این خوانندهٔ زیرزمینی به ده سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شدهاست که با توجه به اعلام گذشت یکی از شکات، یک دوم مجازات حبس تعلیق شدهاست.» دادستان تهران هویت این خواننده، جزئیات پرونده یا اتهامات او را بیان نکرد اما بنابر شواهد حرفهای وی دربارهٔ تتلو بود که بیش از دو ماه بازداشت بود و در اوایل آبان ماه ۱۳۹۵ از بازداشت آزاد شد. دادستان تهران پیشتر گفته بود که امیر تتلو در دادگاه «عذرخواهی» کردهاست.
تتلو چندسالی بود که با ترویج حجاب و ارزشهای دینی و تمجید از رهبر جمهوری اسلامی ایران سعی کرده بود از حواشی فاصله بگیرد و تلاشهایی برای دریافت مجوز و فعالیت رسمی هم کرده بود که بینتیجه مانده بود و یک سال پیش از این بازداشت، در جریان مذاکرات هستهای، ویدئویی منتشر کرد که در آن بر روی عرشهٔ یک ناو نظامی ایران از حق ایران برای داشتن انرژی هستهای میخواند. در همین رابطه معاون وقت وزارت ارشاد نیز با رد دستگیری و محکومیت تتلو به علت فعالیتهای هنری، اعلام کرد که «بازداشت و محکومیت وی بهخاطر فعالیت هنریاش نبودهاست».
تتلو در انتخابات سال ۱۳۹۶ ابتدا از محمدباقر قالیباف و پس از انصراف او به نفع سید ابراهیم رئیسی، در ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۶ از رئیسی حمایت کرد. همچنین او در پیامی از حسن روحانی خواست از رقابت با رئیسی خودداری و کنارهگیری کند. او سپس با رئیسی دیدار کرد و پس از بالا گرفتن موج انتقادات و مقایسههایی که با محمدرضا شجریان (هنرمند منتسب به طیف روبرو) صورت میگرفت، در پستی در اینستاگرام خود گفت «ربنای» شجریان تکراری است که منت آن را بر سر مردم گذاشته و او نیز میتواند «ربنا» بخواند.[۶۵] این اعلام حمایت تتلو از رئیسی واکنشهای زیادی را به دنبال داشت. علیاکبر رائفیپور در حمایت از او در نامهای سرگشاده اعلام کرد که به حال تتلو غبطه میخورد زیرا که او معیار تشخیص حق از باطل است. علیرضا پناهیان نیز این دیدار رئیسی و تتلو را با دیدار حسین بن علی و زهیر بن قین مقایسه کرد و این دو دیدار را در یک راستا دانست.
امیر تتلو در ۲۵ تیر ۱۳۹۶ در جشن اولین سالگرد راه اندازی فارس پلاس (از زیرمجموعههای خبرگزاری فارس، وابسته به سپاهپاسداران) شرکت کرد که حضور وی در این مراسم، پوشش خاص لباسش و جایزه گرفتن از شخصیتهای اصولگرا خبرساز شد. این مراسم با حضور برخی مسئولان و شخصیتهای فرهنگی، نمایندگان مجلس، خبرنگاران و اصحاب رسانهای وابسته به جریان اصولگرایی همچون: حمید رسایی، مجتبی ذوالنور، عزتالله ضرغامی، یاسر جبرائیلی، نظامالدین موسوی برگزار شد.
امیر تتلو در ۲۶ اسفند ۱۳۹۶ با انتشار پستی در اینستاگرام از دنیای موسیقی ایران بهطور موقت خداحافظی کرد و پس از مدتی کوتاه فعالیتهای هنری خود را پی گرفت. او در سال ۱۳۹۷ پس از ناتوانی در کسب مجوز برای «فعالیت قانونی» در کشورش به ترکیه رفت و در آنجا به فعالیتهای هنری خود ادامه داد.پس از ادامهیافتن کارهای تتلو در بیرون از ایران، دربارهٔ همکاری تتلو با گروه موسیقی یونیورسال صحبتهایی به میان آمده بود که با شروع سال ۱۴۰۰، شرکت موسیقی یونیورسال آلمان که زیرمجموعه گروه موسیقی یونیورسال است، در شبکههای اجتماعی خبر امضای قرارداد با امیر تتلو را تأیید کرد. این کمپانی از تتلو به عنوان یک «سوپراستار» یاد کرد و به رکوردهای قابل توجه و طرفداران بسیار تتلو در شبکههای اجتماعی اشاره کرد. به گفته این شرکت تتلو آلبومی به نام ۷۸ را با زمان ۳ ساعت و ۴۶ دقیقه و ۵۰ ثانیه دارد که رکورد قابل توجهی در دنیای موسیقی شمرده میشود. همچنین این شرکت، امیر تتلو را از شخصیتهای اثرگذار در ایران دانست که از پرداختن به ناهنجاریها و بیان صریح انتقادات اجتماعی که به دفعات منجر به دستگیری، کیفرخواست، و در نهایت زندان شده، ترسی ندارد.[۷۲][۷۳][۷۴]
در حاشیه ضبط اولین کنسرت تلویزیونی امیر تتلو در برنامه بلور بنفش به تهیه کنندگی بهزاد بلور از شبکه بیبیسی فارسی (عکس از پوریا افخمی)
در حاشیه ضبط اولین کنسرت تلویزیونی امیر تتلو در برنامه بلور بنفش به تهیه کنندگی بهزاد بلور از شبکه بیبیسی فارسی
در بهمن ۱۳۹۸ احمد نوریان سخنگوی نیروی انتظامی از بازداشت امیرحسین مقصودلو در ترکیه به درخواست پلیس ایران خبر داد. وی گفت: «به علت پروندههای قضایی که برای تتلو در ایران تشکیل شده بود، اعلان قرمز اینترپل برای این فرد اعلام و وی در ترکیه بازداشت شد.» نوریان همچنین افزود: «تتلو در حال حاضر در بازداشت است و بعد از طی مراحل اداری انتقال وی به ایران، وی تحویل پلیس اینترپل ایران میشود.» در همین حال برخی رسانهها در ایران اعلام کردند وی در زمان اقامت خود در ترکیه و به درخواست مقامات قضایی جمهوری اسلامی به جرم آنچه «اشاعهٔ فساد» و «تحریک به مصرف روانگردان» نامیده شده، توسط پلیس ترکیه و به سبب اعلان اینترپل بازداشت شدهاست. رئیس پلیس بینالملل نیروی انتظامی جمهوری اسلامی گفت: «بازداشت به درخواست مراجع قضایی ایران از اینترپل انجام شدهاست.» ولی بررسیها نشان داد که در صفحهٔ اعلان قرمز پلیس بینالملل، نام امیرحسین مقصودلو دیده نمیشود. سپس محمدجعفر منتظری دادستان کل کشور جمهوری اسلامی در ۱۱ بهمن ۱۳۹۸ با «مجرم» نامیدن مقصودلو گفت: «مقدمات بازگشت این خواننده به زودی به کشور فراهم خواهد شد».
هواداران تتلو نیز با هشتگ «تتلو را آزاد کنید» برای آزادی او تلاش کردند و تجمعی در برابر محل نگهداری او انجام دادند[۷۹] و با امضا طوماری خواستار آزادی وی و جلوگیری از تحویلاش به پلیس ایران شدند. در همین باره، یک مقام پلیس ترکیه گفت «امیرحسین مقصودلو (تتلو) به دلیل نقض مقررات ویزا بازداشت شدهاست». این مقام پلیس همچنین تأیید کرده بود که در رابطه با مسائل مربوط به موادمخدر، «اخطار قرمز» برای او صادر شدهاست. پلیس ترکیه همچنین اعلام کرد تصمیمی برای تحویل دادن وی به ایران ندارد. سرانجام تتلو پس از یک هفته بازداشت در روز ۱۴ بهمن ۱۳۹۸ آزاد شد و با اعلام آزادی خود، از پلیس و مردم ترکیه که او را به پلیس جمهوری اسلامی تحویل ندادند و همچنین از تمام کسانی که خواستار آزادی وی شده و برای آزادیاش تلاش کرده بودند از جمله هیچکس، رضا پیشرو، پویان مختاری، مسیح علینژاد و طرفدارانش تشکر کرد.
در پی اعتراضات پس از درگذشت مهسا امینی، تتلو ترانه انقلاب صلح را به همراه پوتک، رضا پیشرو و سهیل خدابنده منتشر کرد.
پس از ناکامی تتلو برای بازگشت به اینستاگرام او یک شبکه اجتماعی دیگری را برای ارتباط با مخاطبان خود انتخاب کرد. تتلو در کانال تلگرام خود از همه هوادارانش خواست که اینستاگرام را ترک کرده و به یوتیوب بپیوندند.
پس از بازگشت تتلو به یوتیوب تصمیم به رکورد یوتیوب گرفت و از هوادارانش خواست که زیر پست یه سرم به ما بزن در یوتیوب کامنت بگذارند و هوادارانش کامنت گذاشتند و کامنت بیش از ۱۹ میلیون شد و رکورد کامنت یوتیوب در جهان را زد.[نیازمند من
تَتَلیتی یک آلبوم موسیقی از امیر تتلو است. تتلیتی همچنین نامیست که هواداران او با آن شناخته میشوند. تتلیتیها که عموماً نوجوان هستند با هم شبکه میشوند و در فضای مجازی حضور دارند. تتلیتیها از رسوم و آیینهای خاصی برخوردارند. از جملهٔ آنها «دورهٔ پاکی» نام دارد که در آن تتلیتیها باید نیت کرده، و از گناه و انرژی منفی و بدی کردن خودداری کنند. عکسهای پربینندهای که از او در شبکههای اجتماعی منتشر شدهاست، بیشتر اوقات او را با پیراهن رکابی و انبوه نقشهای عجیب خالکوبی شده روی بدنش نشان میدهد. صفحهٔ او در اینستاگرام با بیش از ۴ میلیون نفر دنبالکننده، توسط برخی از منتقدان، «ارتش بزرگ تتلیتیها» نام گرفتهاست.
تتلو یک گیاهخوار وگان است و همواره دیگران را به گیاهخواری و عدم آزار رسانی به حیوانات و کشتن آنها دعوت کرده و از عدم رعایت حقوق حیوانات انتقاد کردهاست. به همین سبب، وی برای خودش عنوان «پسر طبیعت» را برگزیده و در بین دوستدارانش نیز با این عنوان شناخته میشود.
امیر تتلو پس از ۱۶ سال از آغاز فعالیتش، توانست اولین کنسرت رسمی خود را در چهارم فروردین ۱۳۹۸ در تفلیس، در کشور گرجستان با حمایت کمپانی آونگ در حدود ۳ ساعت و نیم برگزار کند که بسیار مورد استقبال طرفدارانش قرار گرفت. اولین کنسرت او با حضور حدود ۶۰۰ الی ۷۰۰ نفر از طرفداران او برگزار شد، در حالی که قرار بود اولین کنسرت تتلو تابستان ۹۷ و در ترکیه، در سالنی ۲۰ هزار نفره برگزار شود اما به دلیل عدم استقبال لغو شد. تتلو در روی صحنه این کنسرت ماریجوانا کشید و هوادارانش را نیز به این کار تشویق کرد. این رفتار تتلو اعتراضات گرجیها را برانگیخت و تجمعی در اعتراض به آن در برابر سفارت ایران در تفلیس برگزار شد.
دومین کنسرت تتلو در ۲۹ مرداد ۱۳۹۸ در سالن ۶ هزار نفری اورا آرنا در شهر استانبول، کشور ترکیه برگزار شد. نزدیک به ۶ هزار نفر از طرفداران امیر تتلو در این کنسرت حضور داشتند و سالن تقریباً پر شده بود. نزدیک به ۳۰ هزار نفر نیز از طریق لایو یوتیوب به صورت زنده این کنسرت را تماشا میکردند.
سومین کنسرت تتلو در ۲۹ مهر ۱۴۰۰ در سالن ۶ هزار نفری اورا آرنا در شهر استانبول، کشور ترکیه برگزار شد. نزدیک به ۷ هزارو ۵۰۰ نفر از طرفداران امیر تتلو در این کنسرت حضور داشتند و سالن کاملاً پر شده بود. این کنسرت با حاشیههای فراوانی نیز همراه بودهاست. نکته دیگر این کنسرت پخش نشدن لایو یوتیوب به صورت زنده بود که تتلو اجازه این کار را نداده بود.
چهارمین کنسرت تتلو در ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۱ در سالن ۶ هزار نفری اورا آرنا در شهر استانبول، کشور ترکیه برگزار شد.
برترین های ماه
بهترینهای این ماه را برای شما آماده کردهایم.پر بازدیدترین آهنگ این هفته